• 19
  • 32
  • 33
  • 41
  • 69
  • 80
  • 88
  • 113
  • 145
  • 148
190 321 332 413 694 805 886 1137 1458 1489
Sponsors
Volgende evenement23-09-09 |
2009 Lofoten

Lofoten reis, zomer 2009

Dag 1    Slenaken (Nl) – Orkeljunga (Zweden)    960 km
Op weg naar de Lofoten. We besloten eens de pont bij Puttgarden te nemen. Groot succes! Even rust tussendoor en bovendien tijdwinst. Na een lange dag gestopt in de buurt van Malmö.
Dag 2    Orkeljunga – Harnosand     960 km
De E4 volgen en volgen en volgen. De afstanden zijn enorm, maar na weer een lange dag stoppen langs de Oostzeekust.
 
Dag 3    Harnosand – Kiruna     850 kmWe komen nog net droog weg. Daarna gaan de hemelsluizen open. Wanneer we ook nog eens over steenslagpaden moeten (10-tallen km wegwerkzaamheden), blijkt later dat er veel modder en water achterin de Zambezi is binnen gedrongen. Ik denk dat ik spatlappen moet gaan aanbrengen! Uiteindelijk aangekomen in Kiruna. Koud! We gaan binnenzitten en zijn blij dat we onze gaskachel hebben meegenomen. De volgende ochtend ontbijten we in de auto.
Dag 4    Kiruna – Svolvaer (Lofoten – Noorwegen)    Totaal 3000 km
Eindelijk zijn we er. Dat zullen we niet snel nog eens doen. Vier dagen rijden, ruim 3000 km en veel regen!!
Wel prachtige vergezichten, wat een land, wat een ruimte.
Die waarschuwingen van op tijd tanken en/of zelf reserve brandstof meenemen zijn toch wel zinnig. Normaal zijn pompstations wel om de iedere 100 km te vinden, maar als ze dan leeg zijn?
Op de Lofoten is het nog even flink zoeken. Bijna alleen camper en caravan plaatsen en dan ook bijna allemaal vol. Uiteindelijk vinden we een vrijwel leeg tentenveldje. Geen elektra, maar wel het mooiste uitzicht. Gelukkig kunnen we vrijwel alles op gas doen en licht ….. dat hebben we daar niet nodig!
Ondanks het prachtige weer op de Lofoten is het toch wel koud. De eerste dagen 5-15 graden, daarna werd het wel 20 graden!


Maar mooi ………………………………………………………………………………….!!!
Na een goede week toch weer terug naar het vasteland in zuidelijke richting.
Niet zonder tussenstop en …………..
 je gelooft het of niet: “een bezoek aan de hel”.

We were there and it
it  wasn’t that bad after all.
Maar misschien hebben we toch wat meegenomen van die plaats. Vanaf dat moment wilde het niet meer met het weer. We kwamen tijdens een wolkbreuk aan op de volgende camping bij het Dovrefjell (foto gemaakt op een mooier moment).
Af en toe zon, maar vaker druilerig. Toch gaan we natuurlijk wandelen en het liefst over gammele bruggetjes.
Het Dovrefjell vraagt zeker om een muskusossen safari.
Toen echter sloegen de weergoden echt toe. Op een ochtend werden we vroeg wakker gemaakt door een aanzwellende storm. Snel eruit om even extra scheerlijnen te zetten voor vario- en keukenluifels. Na 2 minuten waren die losgeslagen en moesten we ijlings alle extra luifels opbergen. De standaard unit met voortent zou toch wel standhouden? Jawel, maar wel met angstige momenten. Ik moest mijn bedje uitspreiden in de deksel, want de wind greep hieronder. De deksel kwam 10-20 cm los van de grond door de windkracht en ik moest hem dus met mijn gewicht op de grond houden.
Na enkele uren nam de wind gelukkig af, maar de regen was er om te blijven. We besloten in te pakken en enkele dagen een hutje te gaan huren. Wel  een beetje laf, maar erg aangenaam met zulk weer.
Trondheim, Lom, met andere woorden geen natuur maar cultuur bekijken. En dat vind je niet zo erg veel in Noorwegen, zeker als je het vergelijkt met de natuur die overal in overvloed is.
We probeerden nog even de Jotunheimvegen en de Peer Gynt vegen. Bekend als steenslag wegen in hoog terrein met prachtige vergezichten op de Jotunheimen. We reden meteen de mist in en pas toen we besloten maar door te rijden kwamen we weer de mist uit. Het was uit met de pret.
Terug via een stop in Oslo (toch nog wat cultuur),
Travemuende (Duitsland, waar het constant regende),
En snelle koffiepauzes wanneer het even droog was.

Totaal bijna 7500 km, veel extreem mooie natuur, wat cultuur, na natte heenreis was eerste helft prachtig weer, tweede helft prut tot verschrikkelijk.
Volgend jaar toch maar iets zuidelijker????

Familie Stikvoort, Slenaken
 

 

terug naar vorige scherm

Back to Top

Niets van deze website mag worden gekopieerd en of anderszins openbaar gemaakt, zonder schriftelijke toestemming van de auteur en/of het bestuur van de Zambeziclub.

Powered by CWare