• 8
  • 40
  • 48
  • 53
  • 108
  • 121
  • 122
  • 137
  • 138
  • 140
80 401 482 533 1084 1215 1226 1377 1388 1409
Sponsors
Volgende evenement14-10-07 |
2007 Elzas

Koude test 3 - 16 oktober 2007

Kou-bestendig?

Volgend jaar mogelijk de Noordkaap, later misschien nog eens naar IJsland? Welke temperaturen, vochtigheid en wind kunnen wij en de Zambezi verduren?

Vochtigheid hadden we wel eens eerder getest. Vorig jaar Noorwegen Bergen, en begin junidit jaar Schotland Fort William en de Ben Nevis, welke vakantie helaas door privé omstandigheden binnen een week werd afgebroken.

Bergen Noorwegen - regen
Op weg naar Schotland - wind

Fort William / Glencoe – regen en wind
Ben Nevis – kou, mist en wind

Wind hebben we wel in Schotland gehad, maar dat IJsland probleem moeten we nog maar eens uittesten op onze eigen eilanden.

Koude wilden we toch nog eens goed uitproberen. Weliswaar hadden we al enkele nachten van 4 graden Celsius beleefd in Noorwegen, maar daar heb je toch lange dagen in de zomer en dus maar hele korte koude nachten.

Een tocht van 2 weken werd uitgezet over de Vogezen naar het zuiden en dan even oostelijk naar nog hoger gelegen gebied in het Zwarte Woud. Speciaal voor deze tocht hebben we naast veel extra dekbedden ook gezorgd voor een simpele gasverwarming. Dat was namelijk ook een wens van ons: gas en geen elektriciteit. Immers vinden we dat wel in het hoge noorden?

Onze eerste stop was in Oberbronn (noord Elzas, camping op ca 250 meter hoogte). Dat leek simpel, overdag 20 en 's-Avonds 13 graden celsius. Een makkie!!

Camping Oberbronn

Dat was helaas alleen maar de eerste dag, want daarna volgden lange nachten van maximaal 4 graden celsius. We trokken ons rond 19.00 uur (donker en snel rond de 8-9 graden Celsius) terug in de kuip, verwarming aan (2 maal ½ uur) en geen probleem.

Verwarming in de kuip

Tussen 22.00 en 22.30 naar bed en rond 8.00 er weer uit (we hebben wat geslapen). Veel bewegen, ontbijt maken en als de zon opkomt de iele warmte opslurpen. Daarna wandelen, wandelen en wandelen.

Ons volgende doel was een zuidelijker plaats in de Vogezen in een ietwat hoger gebied. Het werd Lièpvre, vlak bij de Haut Koenigburg. Hoogte camping ca 300 meter, maar omringende bergen tot 8-900 meter.

Camping Haut Koenigsbourg
Le Chalmont

Lièpvre Haut Koenigsbourg

Het was hier inderdaad toch weer wat kouder. De nachten lagen tussen de 2 en 4 graden Celsius. Hier leerden we om onze kleren ergens tussen onze dekens te bewaren als we sliepen. Dat scheelde 's-ochtends! Koude en vochtige kleren aantrekken bij een buitentemperatuur van maximaal 4 graden celsius of warme (maar verfrommelde) kleren aantrekken, nou we wisten het wel.

Ook hier hetzelfde ritueel met onze verwarming. Wat een succes was die aanschaf voor deze omstandigheden.

Laatste traject. Eerst via het bekende stadje Ricquewihr.

Ricquewihr
Wijnboer worden?

We trokken de stoute schoenen aan en zochten een camping in het Zwarte Woud op bijna 1000 meter hoogte. Deze keer hebben we wel de voortent opgezet. Wat meer luxe en ruimte, maar ook eens kijken of onze kachel genoeg capaciteit had om deze ruimte aangenaam te houden. De gewenste temperaturen kwamen. Nachten varierend van 0-2 graden celsius en 2 maal zelfs een dichtgevroren auto! De tent niet, blijkbaar was onze warmte net genoeg om hem ijsvrij te houden.

Maar de combinatie van deze koude, onze kachel en de voortent? Voor ons genoeg! Gek, maar je went aan lage temperaturen (tot een zekere grens natuurlijk). Tijdens de koudste avonden lieten we de verwarming 2 uur draaien en deze zorgde voor de “aangename” temperatuur van 11-12 graden celsius in de voortent. We zaten dan wel met truien en meer aan.

Camping Bühlhof

 

Feldberg
 

Zon, mist ...... koud!

Toen we thuis kwamen had onze dochter het speciaal voor ons aangenaam gemaakt in huis (21 graden celsius). Toen merkte ik pas hoezeer we al gewend waren geraakt aan die lagere temperaturen. Ik liep te zweten en voelde me alsof ik griep had, totdat ik door had waaraan het lag en ik enkele ramen opengooide. Dit niet tot het genoegen van onze dochter overigens.

Gelukkig hadden we steeds overdag prachtige omstandigheden, zon en weinig wind. Er was echter 1 dag dat het behoorlijk woei, dit gecombineerd met die lage temperaturen maakte het aanzienlijk moeilijker. En juist dat kunnen we denk ik verwachten op IJsland (en niet te vergeten de regen en de mist).

Een geslaagde test. Echter we zijn ons wel bewust dat we de echte extreme omstandigheden nog niet hebben gehad. Wat een uitdaging!

 

Familie Stikvoort, Slenaken

Wij danken de fam. Stikvoort voor dit mooie verslag.

terug naar vorige scherm

Back to Top

Niets van deze website mag worden gekopieerd en of anderszins openbaar gemaakt, zonder schriftelijke toestemming van de auteur en/of het bestuur van de Zambeziclub.

Powered by CWare